Organist

IMG_5621IMG_5623IMG_5675

Mark studeerde orgel bij Hans van Nieuwkoop en Reitze Smits. Bij deze laatste behaalde Mark ook zijn Masters-titel. Bij Jan Raas bekwaamde hij zich in improvisatie. Door de jaren heen is Mark op veel plaatsen organist geweest, zowel in protestante- als katholieke kerken. Van 1997 tot 2006 is Mark werkzaam geweest als organist in de Rooms-Katholieke Parochie St.Martinus te Hillegom en sedert 1999 is hij werkzaam als cantor/organist in de Oud-Katholieke Parochie St. Johannes de Doper te Gouda. Mark is regelmatig te beluisteren tijdens orgelconcerten. In de programmering probeert hij altijd een mix te maken van bekende en onbekende werken. Zo speelde hij bijvoorbeeld orgeltransscripties van pianowerken van o.a. Mendelssohn, orgelwerken van Ton de Leeuw en Henk Alkema. Ook voor bijzondere projecten is hij altijd te vinden. Zo speelde hij Tango’s van Guy Bovet tijdens het ‘Festival voor de Wind’ in de Ronde Lutherse Kerk te Amsterdam, waarbij gedanst werd door een Argentijns tangopaar. Naast soloconcerten verzorgt Mark ook vaak koorbegeleidingen. Sinds 1 juli 2019 is hij ook als cantor-organist titularis in dienst bij de Oud-Katholieke Kathedraal St. Gertrudis te Utrecht.

.Kathedraal St. Gertdrudis Utrecht, Bas Blank 1969

orgel_ok

Het orgel van de Oud-Katholieke Kerk in Gouda is in 1779 opgeleverd door Joh. Mitterreither. Toen begin 20e eeuw het orgel onbespeelbaar werd, is er een opdracht verstrekt aan J. Stangenberger. Deze voormalige werknemer van Witte bouwde in de bestaande kas een nieuw orgel en leverde dit werk op in 1918. De klaviatuur werd aan de zijkant geplaatst (voorheen achterkant), de kas werd verdiept en iets verbreed.
Dispositie:
Man. I: Prestant 8, Bourdon 16, Roerfluit 8, Octaaf 4, Quint 3, Woudfluit 2
Man. II: Gamba 8, Holpijp 8, Fluit 4 (harmoniek)
Pedaal: Subbas 16 ( transmissie man I) Koppel I+II, P+I, P+II
Het orgel is rijksmonument en is gerestaureerd door Adema’s kerkorgelbouw in 2007. Tijdens deze restauratie is de niet zo welluidende Quint 3 vervangen door een cornetmixtuur.